Lilla meditationsskolan – Meditation för nybörjare

Att påbörja en resa mot ditt inre - Så att du kan börja höra din själ

Har du en önskan att börja meditera? Hurra! Bra! Det är en fin gåva du vill ge dig själv…

Men hur fungerar meditation och hur börjar man? I denna serie ”meditation för nybörjare” får du veta hur du kan påbörja din resa mot ditt inre. Mot bättre självkännedom för ökat välbefinnande och bättre hälsa.

Kanske har du hört talas om mindfulness? Skillnaden mellan mindfullness och meditation är att mindfulness handlar om att vara närvarande i nuet medan meditationen handlar om att vara närvarande i sig själv. Om att stilla sitt sinne, bara vara, i stillhet och observera vad som händer.

För att meditera handlar inte bara om att ta ett break, starta om, fylla på batterierna, även om bara det skulle vara att göra sig själv en tjänst.

Meditation är vägen till att skapa en livslång relation till din egen röst och att bibehålla den kontakten. Detta kan vara skrämmande och många väljer att avstå från det eftersom de vet att det finns smärta, missnöje, sorg och ilska inom oss. Istället försöker vi ständigt hålla oss sysselsatta för att kunna behärska våra känslor. Vi är livrädda för att vara ensamma och för tystheten. För om vi tystar våra sinnen så kanske vi börjar höra vår själ. Och det är för en del människor det värsta som kan hända.

Men vi kan inte döda en skugga med mörker. Vi måste tända ljuset och se den, vara i den, acceptera den och se den för vad den är. Du är inte dina känslor, du är inte dina tankar och du är inte ditt förflutna.

Genom att i meditation arbeta med dina inre skuggar och synliggöra dem gör vi inte bara oss själva en tjänst. En förändringar i våra tankemönster bidrar i det stora till en bättre värld.

Det är så enkelt, men samtidigt så svårt. Som den indiske filosofen Thayumanavar beskrev det. ”Du kan tämja en galen elefant. Du kan stänga käftarna på björn och tiger. I alkemin kan du finna ditt levebröd. Du kan vandra okänd genom universum. Du kan göra gudarna till dina slavar och bevara evig ungdom. Du kan gå på vatten och leva i eld. Att behärska ditt sinne är bättre men svårare.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *